Euro 2016 Ιστορία

Euro 2008: Όταν ξεκίνησε η παντοκρατορία της Ισπανίας!

Ήταν η ώρα της! Η Ισπανία κατέκτησε… αέρα το Euro της Αυστρίας και της Ελβετίας το 2008, επιστρέφοντας στον ευρωπαϊκό θρόνο και ξεκινώντας την απόλυτη κυριαρχία της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Σήμερα, που έχουν περάσει, πια, οκτώ χρόνια από το Euro της Αυστρίας και της Ελβετίας, το 2008 -και αφού… τρίβαμε τα μάτια μας με τους Ίβηρες ως το 2012- έχει ξεκινήσει ήδη η συζήτηση για το αν αυτή η Ισπανία είναι η κορυφαία εθνική που είδε ποτέ η Ευρώπη, και μία από τις καλύτερες παγκοσμίως. Και μάλλον -ας μας συμπαθούν οι παλιοί- είναι… Από άποψη τίτλων και μάλιστα συνεχόμενων, διάρκειας και καλής μπάλας, είναι. Και η παντοκρατορία της ξεκινά στο δεύτερο… συνεταιρικό Euro της ιστορίας, μετά από εκείνο του Βελγίου και της Ολλανδίας, το 2000.

inner

Στα αυστριακά και ελβετικά, λοιπόν, γήπεδα υπάρχει ΜΟΝΟ μία ομάδα: Η παρέα -μεταξύ άλλων- των Κασίγιας, Ράμος, Πουγιόλ, Σένα, Ινιέστα, Τσάβι, Φάμπρεγκας, Τόρες, Τσάμπι Αλόνσο και Βίγια. Χαμός, με λίγα λόγια και… πώς να το χάσουν; Η απίστευτη Ισπανία, του αξέχαστου Λουίς Αραγονιές, παίρνει… σβάρνα όποιον βρει στον διάβα της και φτάνει ως την κατάκτηση του τροπαίου, που επιστρέφει στην ιβηρική χερσόνησο έπειτα από 44 χρόνια και για δεύτερη φορά! Και ήταν μόνο η αρχή, καθώς οι Ισπανοί μόλις τώρα ξεκινούσαν την τετραετή δυναστεία τους.

inner

Παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο, κάνουν ό,τι θέλουν στον όμιλο, που θύμιζε έντονα… Πορτογαλία, καθώς σε αυτόν συμμετείχαν η Ρωσία, αλλά και η κάτοχος του τροπαίου Ελλάδα, που, δυστυχώς, δεν παίρνει ούτε… πόντο και επιστρέφει νωρίς πίσω στην πατρίδα. Οι «Φούριας Ρόχας» νικούν 4-1 τη Ρωσία, 2-1 τη Σουηδία και με το ίδιο σκορ την ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ και παίρνουν το «εισιτήριο» για τα προημιτελικά! Εκεί, σε ένα ματς που ακόμη μνημονεύεται ως εκείνο που άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία τους, οι Ισπανοί πετούν έξω την Ιταλία στα πέναλτι και στη συνέχεια… απλά δεν γίνεται να χάσουν την κούπα!

inner

Συντρίβουν ξανά τη Ρωσία, 3-0 στα ημιτελικά, και στον τελικό της Βιέννης, με ένα γκολ του Τόρες στο 33’, κάθονται και πάλι στον ευρωπαϊκό θρόνο, στον οποίο και παραμένουν από τότε… Η Ισπανία, δε, γίνεται η πρώτη ομάδα, μετά τα «πάντσερ» το 1996, που κατακτά το Euro αήττητη και η δεύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης, ύστερα από την εκπληκτική Γαλλία του Πλατινί το 1984, που κάνει το απόλυτο στον όμιλο και… πάει πανηγυρίζοντας ως το φινάλε!


[HD] 29.06.2008 - UEFA EURO 2008 Final Match... από macanilari

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x